Hjelpeapparatet:
Helsesykepleier
Helsesøster/bror er utdannet sykepleier og har videreutdanning. Hun/han har mye kunnskap om de fleste problemer ungdom kan slite med, både fysiske og psykiske.
Helsestasjon for unge (HFU)
Et gratis tilbud der du kan få hjelp til spørsmål om prevensjon og seksuell helse, samt råd ved psykiske vansker. Her jobber helsesøster og lege, og i tillegg ofte psykolog og andre fagpersoner. Besøk din kommunes hjemmeside for å finne nærmeste helsestasjon.
Familievernkontoret
Hos familievernkontoret jobber psykologer, familieterapeuter og andre fagpersoner. Der kan du eller familien din få råd eller hjelp til å håndtere utfordringer eller konflikter i familien, helt gratis. De har også god erfaring med å snakke med barn og ungdom som har foreldre som skal skilles, og hjelpe familier å finne gode løsninger for bosituasjon for barna. På www.bufdir.no/familie kan du finne ditt nærmeste familievernkontor. Familien kan selv ringe sitt for å bestille time, og trenger ikke henvisning.
Fastlegen
I tillegg til å ta hånd om din fysiske helse har fastlegen din også mye kjennskap til psykiske vansker og er vant til å snakke med pasientene sine om dette. Fastlegen kan også hjelpe en til å få kontakt med andre fagfolk som kan hjelpe, for eksempel gi henvisning til BUP/psykolog.
BUP – Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk
Hos BUP jobber ulike fagfolk, for eksempel psykologer, barnepsykiatere og familieterapeuter, med å hjelpe barn og unge med alt av psykiske vansker. For å få time hos BUP må man ha en henvisning, som man for eksempel kan få hos fastlegen eller psykolog.
PPT – Pedagogisk-psykologisk tjeneste
PPT samarbeider med skolen for å hjelpe barn og ungdom med lære- og fagvansker, men også psykiske vansker. Lærer, helsesøster/bror eller rådgiver på skolen kan hjelpe deg med å ta kontakt.
Mangfoldsrådgivere:
Andre hjelpetjenester:
FlePsy Chatten
Trenger du noen å snakke med?
Ung.no
Mye informasjon om temaer ungdom er opptatt av, og mulighet for å stille anonyme spørsmål
Kors på halsen
Røde kors sitt samtaletilbud: prat eller chat anonymt med deres frivillige, eller med andre i samme situasjon.
800 33 321
Alarmtelefonen for barn og unge
Døgnåpen nødtelefon for barn og unge som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt hjemme.
116 111
Barsnakk
Anonym chattetjeneste for dem som har foreldre eller andre pårørende med et rusproblem.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser
Chat eller prat med rådgivere derom du, eller noen du er nær, har problemer med mat, kropp og selvfølelse.
948 17 818
SMISO – Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep
SMISO gir tilbud om hjelp til selvhjelp for å bearbeide opplevelser, hendelser og traumer, og til å finne sin egen vei videre.
800 57 000
Jentevakta.no
Jentevakta er en anonym chat- og telefontjeneste for unge jenter. De har taushetsplikt, og ønsker å hjelpe til med å gi gode råd og veiledning. Åpent fra man-tors kl. 19-22.
Man – ons: 735 21 000
Tirs og tors: 477 07 165
https://www.hjelpesiden.no/